-
Voiko omaa uraa oikeasti suunnitella ja mitä hyötyä on Ura-Personal Trainerista™?
Tiesitkö, että omaa työuraa voi rakentaa tavoitteellisesti? Tehdä sekä lyhyen että pitkän tähtäimen suunnitelmia? Oletko koskaan oikeasti miettinyt, minkälaisessa työtehtävässä haluaisit olla viiden vuoden kuluttua tai edes vuoden kuluttua? Voiko omaa uraa oikeasti suunnitella askel kerrallaan? Oma vastaukseni on, että voi sekä ei voi. Usein sattumalla on myös osuutta asiaan, mutta pääpiirteet voi mielestäni suunnitella – myös työuran osalta. Mitä urasuunnittelu konkreettisesti tarkoittaa? Yksi tapa on, että istut alas ja otat esille paperia ja kynän. Kirjoitat paperille haaveesi työn suhteen. Älä mieti rajoitteita, vaan anna ajatuksen lentää. Mitä haluaisit oikeasti tehdä viiden vuoden kuluttua? Tämän jälkeen mieti, miten tuohon tavoitteeseen oikeasti pääset. Onko sinulla jo nyt tarvittavaa osaamista vai tarvitsetko…
-
Henkilöbrändäys työnhaun apuna – mitä, miksi, miten?
Vuoden 2020 rekrytointialan kehittäjä Sanna Järvinen kertoo henkilöbrändistä ja henkilöbrändäyksestä työnhaun apuna. Henkilöbrändi ja henkilöbrändäys Oletko jo kuullut muotisanat henkilöbrändi ja henkilöbrändäys? Jokaisella ihmisellä on henkilöbrändi ja se on syntynyt, vaikka et ole asiaa tiedostanutkaan. Työkavereillasi ja läheisilläsi on jokin kuva sinusta esimerkiksi työntekijänä ja ammattilaisena. Se on syntynyt vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Henkilöbrändiä ei siis rakennetta vain sosiaalisen median kanavissa, vaan se rakentuu joka päiväisissä kohtaamisissa muiden kanssa. Henkilöbrändäys on puolestaan henkilöbrändin tietoista rakentamista. Omaa henkilöbrändiä voi siis rakentaa myös tietoisesti ja suunnitelmallisesti. Henkilöbrändäystä on esimerkiksi omien vahvuuksien esiintuominen ja oman ammattitaidon brändääminen. Henkilöbrändäys ei tänä päivänä ole pelkästään asiantuntijoiden työtä, vaan siitä on hyötyä, olitpa sitten perustyöntekijä tai…
-
Minkälainen on hyvä CV?
CV (= Curriculum Vitae) eli ansioluettelo on tärkeä osa hyvää työhakemusta. Rekryvalmentajan Sanna Järvinen kertoo lyhyesti, minkälainen on hyvä ansioluettelo. Sanna valittiin Rekrygaalassa marraskuussa 2020 Vuoden rekrytointialan kehittäjäksi. Tee CV:stä selkeä ja helppolukuinen Ensinnäkin CV:n pitää olla selkeä ja helppolukuinen. Rekrytoija käyttää vain sekunteja CV:n silmäilyyn. Tärkeiden tietojen pitää nousta esiin helposti ja nopeasti. Mikä sitten on tärkeää CV:ssä? Tämä riippuu pitkälti haettavasta työtehtävästä. Yleensä tärkeimpiä asioita on haettavaan tehtävään vaikuttava työkokemus sekä koulutus. Kerro haettavan tehtävän kannalta olennaiset asiat. Muista oikolukea ansioluettelosi ja korjata kirjoitusvirheet! Työkokemus Kirjoita työkokemuskohtaan oleellinen työkokemus aikajärjestyksessä aloittaen uusimmasta vanhimpaan. Kirjoita työpaikan nimi, tehtävänimike sekä ajanjakso, jolloin olit töissä. Avaa muutamalla lauseella keskeisiä työtehtäviäsi. Kaikkia…
-
Kielletyt työhaastattelukysymykset
Tiesitkö, että sinun ei tarvitse vastata työhaastattelussa tiettyihin kysymyksiin? Työnantaja saa kysyä vain välittömästi työsuhteen kannalta tarpeellisia kysymyksiä. Laki yksityisyyden suojasta työelämässä sanoo, että työnantaja saa käsitellä vain välittömästi työntekijän työsuhteen kannalta tarpeellisia henkilötietoja, jotka liittyvät työsuhteen osapuolten oikeuksien ja velvollisuuksien hoitamiseen. Tasa-arvolaki eli Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta kieltää syrjinnän sukupuolen, raskauden, synnytyksen ja mm. vanhemmuuden perusteella. Mistä työantaja EI saa kysyä työhaastattelussa: perheestä raskaudesta lastenhankkimissuunnitelmista lasten lukumäärästä lastenhoidon järjestämisestä uskonnosta poliittisista mielipiteistä, poikkeuksena, jos olet hakemassa töihin puolueorganisaatioon seksuaalisesta suuntautumisesta ase- tai siviilipalvelustausta, poikkeuksena työpaikka, johon vaatimuksena on sotilasarvo terveydentilasta luottotietoja teettää huumausainetestiä Mitä sitten, jos työantaja kuitenkin kysyy kielletyn kysymyksen? Joskus työantaja voi kysyä tietämättömyydestään kielletyn…