Minkälainen on hyvä CV?
CV (= Curriculum Vitae) eli ansioluettelo on tärkeä osa hyvää työhakemusta. Rekryvalmentajan Sanna Järvinen kertoo lyhyesti, minkälainen on hyvä ansioluettelo. Sanna valittiin Rekrygaalassa marraskuussa 2020 Vuoden rekrytointialan kehittäjäksi.
Tee CV:stä selkeä ja helppolukuinen
Ensinnäkin CV:n pitää olla selkeä ja helppolukuinen. Rekrytoija käyttää vain sekunteja CV:n silmäilyyn. Tärkeiden tietojen pitää nousta esiin helposti ja nopeasti. Mikä sitten on tärkeää CV:ssä? Tämä riippuu pitkälti haettavasta työtehtävästä. Yleensä tärkeimpiä asioita on haettavaan tehtävään vaikuttava työkokemus sekä koulutus. Kerro haettavan tehtävän kannalta olennaiset asiat. Muista oikolukea ansioluettelosi ja korjata kirjoitusvirheet!
Työkokemus
Kirjoita työkokemuskohtaan oleellinen työkokemus aikajärjestyksessä aloittaen uusimmasta vanhimpaan. Kirjoita työpaikan nimi, tehtävänimike sekä ajanjakso, jolloin olit töissä. Avaa muutamalla lauseella keskeisiä työtehtäviäsi. Kaikkia kesätöitä ei kannatta listata työkokemuskohdassa, jos niistä ei oikeasti ole hyötyä haettavaa työpaikkaa ajatellen. Toisaalta, jos sinulle ei ole kertynyt paljoa työkokemusta, myös kaikki kesätyöt on hyvä listata.
Koulutus
Koulutuskohdassa listaa koulutukset ns. korkeimmasta koulutuksesta alaspäin. Koulutuksista kannattaa merkitä oppilaitos ja valmistumisvuosi. Mikäli opiskelusi on kesken, ilmoita arvioitu valmistumisajankohta.
Kielitaito
Mikäli haettavassa työtehtävässä on merkitystä kielitaidolla, ilmoita osaamisesi selkeästi. Voit esimerkiksi kirjoittaa osaamisesi asteikolla äidinkieli – erinomainen – hyvä – tyydyttävä – alkeet tai käyttää visuaalista ilmaisutapaa:
Muut taidot ja harrastukset
Voit tuoda CV:ssä lisäksi esille muita taitoja, kuten erilaisten toimistoteknisten ohjelmistojen osaamista sekä haettavan työn kannalta oleellista osaamista. Harrastukset on hyvä mainita, koska ne tuovat esille hakijan persoonaa sekä voivat omalta osalta kertoa osaamisesta (esim. ryhmätyötaidot, johtaminen).
Profiiliteksti ja yhteystiedot
Profiilitekstistä eli esittelytekstistä annat itsestäsi tiiviin ja mielellään kiinnostusta herättävän kuvauksen. Tähän kannattaa panostaa ja antaa itsestäsi hyvä ensivaikutelma. Yleensä rekrytoija silmäilee ensimmäisenä profiilitekstin läpi. Esittelytekstissä tulisi kertoa tiivistetysti oma ydinosaaminen, mitä olet saavuttanut sekä mahdollisesti uratavoitteesi. Profiiliteksti tulisi räätälöidä aina haettavaa tehtävää silmällä pitäen.
Muista kirjoittaa ansioluetteloon myös yhteystietosi eli sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi, josta sinut varmasti tavoittaa. Voit myös lisätä linkkejä sosiaalisen median profiileihisi tai omaan blogiisi tai nettisivuillesi.
CV:n ulkoasu
Ansioluettelon ulkoasuun vaikuttaa, minkälaista työtehtävää olet hakemassa. Jossain työtehtävissä CV:n ulkonäöllä voi vähän leikitelläkin, kun taas toisissa työtehtävissä arvostetaan enemmän perinteisempää otetta. Mieti siis hakemasi työtehtävän mukaan, minkälainen CV-malli olisi paras.
Tänä päivänä netistä löytyy hurjasti erilaisia CV-pohjia. Paljon hyviä ja ilmaisia CV-pohjia löytyy esimerkiksi Canvasta. Siellä voi luoda oman ansioluettelon tyhjästä tai käyttää valmiita mallipohjia.